За проекта

Съвместен образователен проект на ЗАД „Армеец“ и сдружение „Българска история“ 

Във време, в което историческите подвизи на армията ни потъват в огромния обем информация и знания, с които се сблъскваме всеки ден, документалната поредица „Българско военно чудо“ се връща назад в периода след Освобождението на България и хвърля светлина върху онези битки, с които трябва да се гордеем. В рамките на 10 късометражни филма „Българско военно чудо“ разказва точно за тях.

Документалната поредица е съвместен образователен проект на ЗАД „Армеец“ и „Българска история“, който цели да направи историята още по-интересна за повече хора и да напомни, че народът ни е силен, когато е обединен. Амбициите ни са филмите да присъстват в часовете по история и да провокират учениците да опознаят миналото на страната ни.

 

Битките, които са пресъздадени в „Българско военно чудо“ са:

1. Сливнишката битка – 1885 г. Боевете при Сливница са най-значимата военна операция по време на Сръбско-българската война. При неизгодно съотношение на силите младата българска армия прогонва противника, демонстрира по-силна воля от него и разколебан, той отстъпва. Отстъпление, което се превръща в бягство чак до Пирот, откъдето е отправена унизителна молба за примирие. Героите от Сливница са 24-25-годишни капитани, които до този момент не са командвали и полкове, а водят войската като истински пълководци. Истинските победители обаче са обикновените войници, останали безименни в своя исторически подвиг. Именно на тях великият Иван Вазов посвещава своята емблематична стихосбирка.

2. Лозенградската операция – 1912 г. Овладяването на турския Лозенград е първата голяма българска военна операция през Балканската война. Успехът на кампанията се дължи до голяма степен на „несъществуващата“ за врага Трета армия, която въпреки трудностите с прехраната, липсата на транспорт и планинския терен, успява да прекоси Странджа, скрито за турското командване. И ако преди войната военният съветник на турците генерал фон дер Голц твърди, че Лозенград може да бъде превзет само от германци и то след тримесечна обсада, то в разгара на сраженията българите го опровергават, като постигат неочакван успех след двудневни боеве.

3. Родопската Шипка – 1912 г. Бойният подвиг на 21-ви средногорски полк, предвождан от полковник Владимир Серафимов, остава в историята като „Родопската Шипка“. Въпреки съотношението на силите от 4:1 в полза на противника, военноначалникът не спазва заповедта на Главното командване да отстъпи срещу настъпващите турци с думите: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!“ Серафимов не просто не предава позицията, но и разбива врага. Успехът се дължи както на храбростта на войниците, така и на местното население, което се включва в битката. Днес Серафимов е почитан от родопчани като герой-освободител. Той отказва да спази заповед, което се тълкува като военно престъпление, почти безразсъдно сам повежда полка в настъпление и благодарение на самоотвержеността си спасява току-що освободеното население от разорение.

4. Превземането на Одрин – 1913 г. Превземането на считаната за „непревземаема“ Одринска крепост е една от най-мащабните български военни операции в историята. Мълниеносното превземане на града предизвиква голямо удивление не само сред широката публика, но успява да привлече и вниманието на генералните щабове на Великите сили. Това не е случайно – българите пленяват 66 хиляди турски войници, 2000 офицера и 600 оръдия. Българската армия дава не повече от 1300 жертви, което по-късно ще даде повод на ген. Радко Димитриев да отбележи: „Загубите са тежки, но заедно с това победата възвиси името на българския народ и армия до недосегаема височина.”

5. Битката за Кресненския пролом – 1913 г. Когато си спомняме за българската бойна слава, някак несправедливо забравяме за подвизите на Българската армия през Междусъюзническата война. Може би, защото този военен конфликт се оказва пагубен за страната ни. Битката за Кресненския пролом между българи и гърци, обаче, е образец зa решително контранастъпление, предприето за кратко време и в много сложни условия. С основание тя се счита и до днес за най-големия принос в оперативно-тактическото изкуство на Българската армия през Междусъюзническата война. Постигнатите успехи, макар и частични, водят до преустановяване на гръцкото настъпление към София и сключване на примирие, което прекратява войната и предотвратява погърчването на Пиринския край.

6. Тутраканската епопея – 1916 г. Само 36 часа са необходими на Българската армия, за да превърне боя при Тутракан през Първата световна война в легендарна епопея. С тази победоносна битка започва освобождението на Южна Добруджа и разгромът на Румъния. От нея остава и изразът: „Власите се давят накрай Дунава“. Пленяването на 28 000 румънски войници, сред които и близо 500 офицера, е резултатът от позорния разгром на противника. Самите румънци оценяват ситуацията по следния начин: „Тутраканският срам не само ни удари плесница по лицето, но повлия дълбоко върху по-нататъшното развитие на войната. Той е първоначалната причина за нашите нещастия и за разгрома, който последва.“

7. Боевете при Добрич – 1916 г. Още не е утихнала артилерийската канонада над щурмуваната Тутраканска крепост, когато на изток, в самото сърце на Южна Добруджа, се решава едно друго сражение. Макар и дълго време премълчавана, поради политически причини, днес битката при Добрич несъмнено трябва да бъде познавана и почитана. Освен от огромно стратегическо значение за освобождението на Добруджа, тя олицетворява изпълнения войнски и граждански дълг към отечеството. Тук веднъж и завинаги е разбито опасението, че българският войник ще откаже да се бие срещу руснаците, които само 40 години преди това са посрещани като освободители. Особено важна роля в сражението имат обикновените жители на града, превърнали се от свидетели в преки участници.

8. Дойранската епопея – 1918 г. Триумфът на българското оръжие при Дойран записва една от най-славните страници в нашата история. Водените от генерал Владимир Вазов български войници не просто побеждават съглашенските войски, съставени в по-голямата си част от французи и англичани, но и дават повод на западни историци да нарекат позицията „Малкия Вердюн”. Веднага след успеха обаче, на 20 септември, ген. Вазов получава заповед да изостави позицията. Солунският фронт е пробит другаде – при Добро поле. Със сълзи на очи българите сами напускат окопите, които са бранили довчера и които са окъпани с кръвта на другарите им. Но дори няколко дни по-късно противникът все още не смее да приближи празната вече позиция.

9. Защитата на българското небе – 1943/1944 г. Англо-американските бомбардировки над България през Втората световна война засягат общо 168 населени места, над които са пуснати близо 50 хил. бомби. По време на тези ужасяващи събития загиват 1828 души, а хиляди сгради са разрушени. Нанесените щети възлизат на 24 милиарда лева. Основната тежест в борбата с англо-американските самолети ляга на плещите на българските летци. Борбата е неравна, а съотношението на силите често е 1:50 в полза на противника. Изправени срещу смазващото превъзходство на врага, оставени без значителна помощ от германските съюзници, българските пилоти влизат в обречени въздушни битки, защото на земята загиват мирни хора. Днес едва ли някой знае отговора на въпроса колко човешки живота са спасени, благодарение на несломимия героизъм, проявен от летците ни, но едно е сигурно – техният подвиг е изписан със златни букви в българската военна история.

10. Дравската операция – 1945 г. През септември 1944 г. правителството на Отечествения фронт взима решение България да се присъедини на страната на съюзниците от Антихитлеристката коалиция. Месец по-късно е мобилизирана 65-хилядна армия, която воюва на територията на бивша Югославия и Унгария. Дравската отбранителна операция на Първа армия е най-значимото сражение, което страната води през този период. В него България се изправя срещу своя доскорошен съюзник Германия. Действията на българските части протичат при голямо напрежение и подвижност, особено в първите дни. Въпреки че оперативното построение на армията е подчинено на идеята за общо настъпление, тя с успех води и печели една продължителна и изтощителна отбранителна операция, която коства живота на 1600 войници, но и носи важна победа за страната.

 

„Българско военно чудо“ поема на обиколка в училища в страната

След официалната премиера на документалната поредица „Българско военно чудо“ пред десетки директори и преподаватели от столични училища, историите за най-големите постижения на армията ни след Освобождението ще бъдат разказани и в училищата в страната.  

Късометражните филми от поредицата ще бъдат представени по време на открити уроци, които сдружение „Българска история“ ще проведе в десет населени места в страната. Обиколката стартира от Етрополе, където на 30 октомври авторите на проекта посетиха Средно училище „Христо Ясенов“.

Целта на откритите уроци е да се предостави възможност учителите да използват филмите от поредицата като допълнителен учебен материал, който да провокира интереса на учениците към историята.

Епизодите от поредицата ще бъдат представени пред ученици и в София, Русе, Карнобат, Бургас, Ловеч, Гоце Делчев, с. Долно Дряново и Смолян. Създателите на „Българско военно чудо“ ще продължат инициативата през цялата учебна година.

 

Вижте целия график на обиколките по дати и населени места:

30.10.2017 г. Етрополе – Средно училище "Христо Ясенов"

03.11.2017 г. Димитровград (Сърбия) – Гимназия "Св. св. Кирил и Методий"

06.11.2017  г. София – 9-та Френска езикова гимназия

08.11.2017 г. Русе – Средно училище "Васил Левски"

09.11.2017 г. Карнобат – Средно училище "Христо Ботев"

09.11.2017  г. Бургас – Немска езикова гимназия „Гьоте“ (НЕГ)

21.11.2017 г. Ловеч – Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев"

27.11.2017  г. Гоце Делчев – Природоматематическа гимназия „Яне Сандански“

27.11.2017 г. Долно Дряново – Основно училище „Христо Ботев“

28.11.2017 г. Смолян – Професионална гимназия "Карл Маркс"

28.11.2017 г. Смолян – Природоматематическа гимназия "Васил Левски"