en ru
image image

Цветанка Крумова анализира българския застрахователен пазар пред ТВ Bulgaria on Air

Krumova BG on Air

Конкуренцията ще се засилва, а индустрията ще продължи да расте със стабилни темпове

Изпълнителният директор на ЗАД Армеец, Цветанка Крумова коментира в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR състоянието и перспективите пред българския застрахователния пазар.

Г-жа Крумова обобщи представянето на застрахователните компании през първите пет месеца на 2015 г. Според данните на КФН към май 2015 г. общозастрахователния пазар бележи ръст от 6,4% на годишна база, което показва началото на един възходящ период в развитието на пазара. При животозастраховането, което не е много добре развито в България, повишението е с 20% в сравнение с май 2014 г., но тук говорим за по-малки числа, обобщи Крумова. Очакванията според нея са стабилният ръст да се запази до края на годината, тъй като процесите в икономиката, които в момента са положителни, се отразяват пряко на застрахователния пазар. Хубавото, което виждаме от данните към май, са ръстовете по автомобилните застраховки, а лошата, или не чак толкова добрата, новина е малкият ръст по имуществени застраховки, поясни Крумова. По нейни думи повишението при автомобилните застраховки се дължи както на новините за увеличение на продажбите на нови автомобили у нас от началото на годината, така и заради раздвижването при банковото кредитиране. По имуществените застраховки покачването пък е само с 0,23% на годишна база.

Крумова посочи още, че конкуренцията на пазара се засилва, а някои застрахователни дружества, които преди са специализирали само в здравно осигуряване, след пререгистрирането им в застрахователи през 2014 г. са започнали да специализират в нови пазарни ниши.

Все още има висящи преписки за изплащане на обезщетения след неблагоприятните събития миналата година, измежду които наводненията и градушките, разкри тя и добави, че конкретно за щетите по автомобилите се оказва, че автосервизите не разполагат с достатъчен капацитет, за да ремонтират всички автомобили навреме.

Цветанка Крумова заяви, че към този момент ЗАД Армеец не планира сделки по сливания или придобивания. Преди кризата имаше доста силен процес по сливания и придобивания. Този процес затихна по време на кризата, но сега имаме рестарт, но на съвсем друго ниво, коментира Крумова. Според нея причините, които движат тези процеси са три – покриване на регулациите, намаляване на разходите и заради наличието на технологично предимство.

По думите на изпълнителния директор на ЗАД Армеец проектът за нов Кодекс за застраховането (КЗ), който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите, е доста обемен. Според Крумова една голяма част от него задължително трябваше да бъде направена, а това е именно частта с въвеждането на директивата Платежоспособност II (Solvency II).

По нейни думи застрахователите са наясно, че европейското законодателство в тази насока трябва да бъде транспонирано и в родното, но колкото се може по-скоро.

Крумова счита, че промените в КЗ, касаещи застрахователния договор, изискват малко повече време, тъй като в проекта има много нови термини, нови правни институти, и затова е добре текстовете да бъдат подложени на задълбочено обсъждане и да се проучат европейските и световните практики. Но най-важното според г-жа Крумова е да се оцени въздействието, което новите разпоредби ще имат върху нашия пазар.

Окончателните срокове за транспонирането на директивата Платежоспособност II изтекоха тази година, но добави, че редица държави членки на Европейския съюз, а и извън него, са въвели директивата по-рано. Въпреки това изоставането ни не е толкова страшно, тъй като текстовете на директивата и техническите спецификации са известни и ние ги четем, поясни Крумова.

Всяка компания, която се подготвя за въвеждането на директивата Платежоспособност II, е направила необходимото, заяви още Крумова и допълни, че промените касаят най-вече информационните системи на застрахователите, тъй като директивата поставя едни много високи изисквания по отношение качеството на информацията.

Цялото интервю с изпълнителния директор на ЗАД Армеец, Цветанка Крумова може да видите тук.