en ru
image image

Цветанка Крумова пред Bulgaria On Air

TV Bgonair

Застрахователните компании у нас са били готови да реагират веднага след градушката

Всички застрахователни компании са били готови да реагират след силната градушка в София на 8 юли. Това заяви Цветанка Крумова, изпълнителен директор на Застрахователно дружество „Армеец“ в Сутрешния блок на България Он Ер. По нейни думи застрахователите работят с удължено работно време, сроковете за предявяване на претенции са увеличени и е опростен режимът за предявяване на претенции.

Крумова съобщи, че застрахователите няма да изискват документ от Института по метеорология, който обичайно се изисква и струва 35 лв.

Крумова коментира, че за един ден в „Армеец“ са получени 2 218 уведомления за щети, което е рекорд. Според нея това е в „много пъти“ повече, спрямо други дни.

Застраховането е силно регулирана дейност и всички суми ще бъдат изплатени, подчерта Крумова. По нейни думи застрахователните компании трябва да имат задължителни резерви, с които да реагират при такива ситуации.

Над 70% от застрахователния пазар в България е формиран от автомобилите, отбеляза Крумова. Тя заяви, че основният проблем след градушката е именно там, защото се очаква, че сградите са строени при определени норми и трябва да издържат.

Крумова коментира, че изплатените суми в столицата ще бъдат много по-големи спрямо тези във Варна. По нейни думи там има много на брой, но малки претенции.

Крумова отбеляза, че българите си правят застраховка именно покрай такива бедствия. Тя подчерта, че застрахователният бизнес в България се намира на едно от последните места в Европа. Ценообразуването в застраховането е математика и статистика, но зависи и от международните пазари, допълни Крумова.

Целия разговор може да видите във видеото.