en ru
image image

Цветанка Крумова за новините на TV+

Krumova TV+

Задължителното застраховане няма да научи хората да се застраховат

Само една четвърт от застраховките в България се отнасят за имоти, трудови злополуки или животозастраховане, сочат данните на застрахователите у нас. За сметка на това 75 % от хората са отделили средства, за защита на автомобила си. Бедствието във Варна и Добрич отново показа нуждата от промяна на тази тенденция, обявиха водещи застрахователи.

В пострадалите от наводненията райони застрахователните компании са изпратили повече екипи, които да помогнат за бързата оценка и възстановяване на щетите. Въпреки, че много от хората там са изгубили документите си, брокерите успокояват, че това няма да попречи за изплащане на сумите.

ИВЕТА КУНОВА ЗАМ.-ПРЕДС. УС БАЗБ

Когато са изгубени документите, те са изгубени при клиента, но застрахователите ги имат и могат да проверят, че този автомобил или имот съответно е застрахован.

Най-стриктни сме към автомобилите си. Това е и най-големия пазар на застрахователите. След кадрите с отнесени коли, стопаните им могат да бъдат спокойни поне за тях.

ЦВЕТАНКА КРУМОВА ИЗП.-ДИРЕКТОР НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ

„Голяма част от щетите, които ние очакваме да бъдат изплатени са именно за автомобилите, тъй като автомобилното застраховане е основна част от нашия пазар.“

Според застрахователите едва ли всяко домакинство у нас ще направи полица на дома или имота си, за да го защити при природно бедствие. Те предлагат нещо по-практично – създаването на катастрофичен пул, който да поема възстановяването на щетите.

ИВЕТА КУНОВА ЗАМ.-ПРЕДС. УС БАЗБ

„Например в Турция всеки един имот, ако няма задължителна застраховка земетресение, защото Турция е земетръсен район, няма достъп до ток. Ако нямаш застраховка,нямаш ток. Явно е, че в България нещо такова трябва да се случи.“

ЦВЕТАНКА КРУМОВА ИЗП.-ДИРЕКТОР НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ

„Например Франция където застраховането е доброволно, но към всяка полица има една добавка, която представлява задължителна добавка към тази полица и това е един национален катастрофичен пул, който е гарантиран от държавата и той всъщност изплаща щетите от катастрофични събития.“

Застрахователите отново припомнят, че от финансова гледна точка полицата за защита на дома при бедствия е сред най-евтините продукти, които те предлагат. Българинът обаче остава безотговорен за жилището си от тази гледна точка. Сред малкото добри новини е, че в последните години поне земеделските стопани са започнали да се грижат за имотите си.

репортер МАЯ ГЕОРГИЕВА оператор ИВАН ИВАНОВ, TV+, 23.06.2014

Целия репортаж може да видите тук.