en ru
image image

Габровско училище получи от “Армеец” портрет на Ботев

Anelia Todorova v uchilishte Hristo Botev

Проектът „Родолюбие“ продължава с портрет на Васил Левски на 17 юли

Портрет на знаменития поет и революционер Христо Ботев получи габровското училище, носещо името на великия българин, от ЗАД “Армеец”. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България – 2 юни, възпитаници, преподаватели и родители се събраха на училищно тържество, за да почитат патронния си празник.

Дарението, част от националната кампания „Родолюбие“, бе направено от управителя на ЗАД “Армеец” – Габрово г-жа Анелия Тодорова, която пожела на малчуганите да запазят българските ценности и култура, и да съхранят нашата история, която да достигне до идните поколения.

На връх 24 май, с портрет на създателите на азбуката Св. св Кирил и Методи ЗАД “Армеец”, съвместно с в-к Преса започнаха кампанията „Родолюбие“. Тя е водещата инициатива на ЗАД „Армеец“ през 2014г., чиято идея е възвръщането на националното самочувствие, чрез повишаване на информираността за българската история и култура.

ЗАД „Армеец“ от много години провежда инициативи, свързани с националното самосъзнание, като през настоящата година за първи път това се превръща в целогодишна кампания. “Постарали сме се за партньори на родолюбивата ни инициатива да привлечем водещи национални медии, регионални издания и обществени институции”, споделят от застрахователното дружество.

Проектът започна на 3 март тази година, когато в целия тираж на вестник Труд бе вложено цветно, плакатно копие на Браилското знаме, предшествано от серия образователни материали. Цялата поредица бе подготвена с експертизата на Националния военно-исторически музей.

Вторият етап на инициативата „Родолюбие“ се реализира със сътрудничеството на друг голям национален ежедневник – вестник Преса и с подкрепата на Министерството на културата. Във връзка с проекта на знакови дати – първата от които 24 май, в целия тираж на вестника се влагат цветни плакати на бележите българи, сред които светите братя Кирил и Методий, Христо Ботев , Васил Левски, Петко Славейков и Паисий Хилендарски.

Третият етап на кампанията „Родолюбие“ е свързан с подаряване на същите тези цветни репродукции в детски градини, училища, читалища и библиотеки. Защото всички сме убедени, че любовта към българското започва в най-ранна детска възраст и трябва да бъде системно възпитавана.

За реализацията на четвърти етап ЗАД „Армеец“ влиза в сътрудничество с най-големия ежедневник в Югозападна България – вестник Струма, чрез подкрепа на второто издание на конкурса „Любим учител“, „Библиотекар будител“, предвиден за провеждане в периода 1 септември – 1 ноември 2014г.

снимка: Габрово Нюз