en ru
image image

Пет ловни соколчета бяха освободени от Спасителния център в Стара Загора

Волиери

Малките са третото поколение от инициативата „Да върнем ловния сокол в България“

Последните 5 млади ловни соколчета от общо двадесетте, излюпени тази година в Спасителния център на природозащитната организация „Зелени Балкани”, бяха отделени от родителите им и настанени в адаптационни волиери край Стара Загора. Малките пернати Лазар, Цвети, Мая, Април и Марта ще останат там докато полетят свободно и уверено.

Участниците в инициативата „Да върнем ловния сокол в България“ вярваме, че младите ловни соколи ще укрепнат и след време, ще създадат семейства на територията на страната ни. С интерес ще продължим да следим живота на трите поколения ловни соколи, излюпени в спасителният център за диви животни в гр. Стара Загора.

Проектът „Да върнем ловния сокол в България“ се реализира и с финансовата подкрепа на ЗАД Армеец, която заделя сумата от 0,50 лв. от всяка сключена застраховка „Каско на МПС” от м. ноември 2012 г. насам. Крайната цел на кампанията е не просто размножаване ловни соколи в контролирана среда, а в България отново да има свободно гнездящи двойки. Скорошното завръщане на птици, излюпени още през 2013 г. ни дава надежда за успех.