en ru
image image

Портрет на цар Самуил от ЗАД Армеец и вестник Преса

1

Очаквайте Паисий Хилендарски в Деня на народните будители

На 06.10.2014 г. в поредицата „Родолюбие“, ЗАД Армеец и вестник Преса подаряват на читателите на вестника репродукция на цар Самуил. Автор е скулпторът Александър Хайтов. Във връзка с навършване на 1000 годишни от смъртта на българския владетел предстои реализиране на проекта в паметник в градинката около черквата „Св. Георги“ в София.

Цар Самуил управлява България от 997 г. до 6 октомври 1014 г. Той е първият владетел от династията на комитопулите. Според изворите баща му е управител на област Средец. През 997 г. цар Роман е пленен в Цариград. След смъртта му няма законен владетел на българския престол. Най-близкият родственик на Симеон Велики и пълководец на българската войска е Самуил. През същата година той се провъзгласява за цар на България. Международно признание получава от римския папа, който го провъзглася за император (цар) на българите.

Непрестанните борби за надмощие с Византия продължават през цялото царуване на Самуил. В продължение на десетилетия той успява да удържи атаките на византийския император Василий II и дори му нанася сериозни поражения. Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г. след битката при с. Ключ. , когато е сломен от вида на своите ослепени 16 хиляди войни. След смъртта му България не успява да издържи дълго на военния натиск на византийците. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство. Българската държавност е възстановена с въстанието на братята Асен и Петър през 1185 г.

Идеята на кампанията “Родолюбие“ е да обърнем поглед назад към нашите предци и да си спомним за техните славни дела, уроците по родолюбие, които не сме прочели или пък сме забравили да предадем на децата си. За да остане България и след нас.

Поредицата „Родолюбие“ продължава с портрет на Паисий Хилендарски, който излиза в Деня на народните будители на 01.11.2014 г.