en ru
image image

Портрет на Христо Ботев подаряват ЗАД Армеец и вестник Преса

Родолюбие портрет на Христо Ботев

Днес се навършват 138 години от гибелта на българския национален герой

В поредицата „Родолюбие“ ЗАД Армеец и в-к Преса подаряват на читателите на вестника портрет на революционера, поет и публицист Христо Ботев.

Той е роден е на 6 януари 1848 г. в град Калофер, където завършва училище, след това заминава за Русия и се записва като частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. През май 1876г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки” на 16 май и един ден по-късно заставят капитана Дагоберт Енглендер да спре на българския бряг. От Козлодуй четата на Ботев се отправя към Балкана. В подножието на връх Вола във Врачанския балкан, след сражение с части на османската армия Христо Ботев е прострелян смъртоносно на 1 юни, като почитта традиционно се отдава на 2 юни. Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г.

„Но… стига ми тая награда да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода…“ Как се чувства всеки от нас, когато чуе този стих?

Идеята на кампанията “Родолюбие“ е да обърнем поглед назад към нашите предци и да си спомним за техните славни дела, уроците по родолюбие, които не сме прочели или пък сме забравили да предадем на децата си. За да остане България и след нас.

Поредицата „Родолюбие“ продължава на 17 юли с портрет на Васил Левски.