en ru
image image

Портрет на Иван Вазов подаряват ЗАД Армеец и вестник Преса

1

Поредицата продължава с Петко Славейков и Паисий Хилендарски

На 06.09.2014 г. в поредицата „Родолюбие“, ЗАД Армеец и вестник Преса подаряват на читателите на вестника, репродукция на поета, писател и драматург Иван Вазов. Портретът е дело на художника Васил Стоилов.

Иван Вазов безспорно е заслужил прозвището Патриарх на българската литература. Завещава на поколенията мащабно по обем творчество, увековечаващо тъгите и радостите на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Иван Вазов е академик на Българската академия на науките, народен представител в годините 1894, 1896 и 1911, и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г.

Роден е на 9 юли 1850 г. в Сопот в патриархално семейство на търговци. Завършва местното взаимно и класно училище, приобщава се към рускоезичната поезия. През 1865 г. учи гръцки и турски език в Калоферското училище при бащата на Христо Ботев. След това записва Пловдивската гимназия, където изучава френски език. През 1870 г. Вазов е принуден да замине за Румъния, за да овладее търговския занаят. Година по-късно се завръща в България и се отдава на образователно дело. През 1875 г. заминава отново за Букурещ, където издава първите си стихосбирки „Пряпорец и гусла“ и „Тъгите на България“. В Пловдив става главен редактор на списание „Наука“. Основател е на списанията „Зора“ и „Денница“. Създава сборника с разкази „Драски и шарки“ и романа „Нова земя“. Периодът от 1886 до 1889 година Вазов е заточен в Одеса, Русия, където създава шедьовъра на българската класика – „Под игото“. Умира през 1921 г.

Идеята на кампанията “Родолюбие“ е да обърнем поглед назад към нашите предци и да си спомним за техните славни дела, уроците по родолюбие, които не сме прочели или пък сме забравили да предадем на децата си. За да остане България и след нас.