en ru
image image

Портрет на Петко Славейков от ЗАД Армеец и вестник Преса

1

Отбелязваме 106 години от обявяване на Независимостта на България

На 22.09.2014 г. в поредицата „Родолюбие“, ЗАД Армеец и вестник Преса подаряват на читателите на вестника, репродукция на писателя, поет, журналист, книжовник, фолклорист и политически деец Петко Р. Славейков. Портретът е дело на художника Иван Христов.

Петко Славейков е бил председател на Народното събрание (1880) и министър на народното просвещение (1880), министър на вътрешните работи в два кабинета (1880-1881, 1884-1885) и помощник-комисар в Южна България след Съединението на България. Почетен член е на Българската академия на науките. Баща е на осем деца, сред които са политиците Иван Славейков и Христо Славейков, публицистът Рачо Славейков и поетът Пенчо Славейков.

Петко Р. Славейков е роден е на 17 ноември 1827 г. във Велико Търново. Учи последователно в родния си град, Дряново, Трявна, Преображенския манастир и Свищов. Изучава гръцки и се запознава със сръбската и западноевропейската литература. През 1843 г. Славейков става учител във Велико Търново, след това преподава в Трявна, Видин, Враца, Плевен, Берковица и др. Развива културно-просветна дейност – събира 2263 песни, пословици и поговорки. От 1852 г. отпечатва първите си книги — „Смесена китка“, „Песнопойка“, „Басненик“. Пише поемата „Бойка войвода“. В Цариград издава вестник „Гайда“ и „Македония“, списанията „Ружица“, „Пчелица“, „Читалище“ и др. През 1873 г. създава известната поема „Изворът на белоногата“. След 1979 г. издава вестниците „Остен“, „Целокупна България“, „Независимост“, „Търновска конституция“, „Истина“, „Софийски дневник“ и „Правда“. Житейският му път приключва през 1895 г. в София.

Идеята на кампанията “Родолюбие“ е да обърнем поглед назад към нашите предци и да си спомним за техните славни дела, уроците по родолюбие, които не сме прочели или пък сме забравили да предадем на децата си. За да остане България и след нас.

Поредицата „Родолюбие“ продължава с портрет на Паисий Хилендарски, който излиза в Деня на народните будители на 01.11.2014 г.