en ru
image image

Портрет на Васил Левски подаряват ЗАД Армеец и вестник Преса

Родолюбие портрет на Васил Левски

Днес се навършват 177 години от рождението на Апостола на свободата

В поредицата „Родолюбие“, ЗАД Армеец и вестник Преса подаряват на читателите на вестника, портрет на българския национален герой Васил Левски. Фотографията е правена във фотоателие в Букурещ през 1868г.

Апостола на свободата е най-светлият образ в българската история, той е синоним на политическия и нравствен идеал на българина. Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Учи във взаимно училище в Карлово. От 1855 г. е послушник при вуйчо си Василий. Учи две години в класно училище в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници. През 1858 г. приема монашеското име Игнатий. През 1861 г. под влиянието на Георги Раковски захвърля расото и се посвещава на революционното дело. Взема участие в Първата българска легия на Г. Раковски в Белград. Там заради храбростта си получава името Левски. През 1867 г. става знаменосец в четата на Панайот Хитов, а после участва във Втората легия на Г. Раковски в Белград.

През 1870 г. изгражда мрежа от революционни комитети. На 26 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче. На 18 февруари 1873 г. е обесен край София.

„Ако спечеля, печеля за цял народ, ако губя, губя само мене си.“ Как се чувства всеки от нас, когато чуе крилатата фраза на Апостола?

Идеята на кампанията “Родолюбие“ е да обърнем поглед назад към нашите предци и да си спомним за техните славни дела, уроците по родолюбие, които не сме прочели или пък сме забравили да предадем на децата си. За да остане България и след нас.

Поредицата „Родолюбие“ продължава с портрет на Иван Вазов на 06.09.2014 г.