en ru
image image

Портрети на цар Калоян подаряват ЗАД Армеец и вестник Преса

Portret Kaloian

810 години от триумфа над рицарите

На 14.04.2015 г. в целия тираж на вестник Преса е вложена цветна репродукция на българския владетел Калоян и съпругата му царица Целгуба. Портретът е дело на художника Васил Горанов.

На тази дата се навършват 810 години от великата битка край Одрин, при която цар Калоян разгромява кръстоносците. Победата на Калоян през 1205 г. отеква дълбоко в кралските дворове в Европа. Рицарите от Четвъртия кръстоносен поход на армията на Латинската империя са разгромени, а техният главнокомандващ император Балдуин Фландърски е отведен като пленник в столицата Търново. През същата 1205 г. победите на Калоян продължават с превземането на Филипопол (днес Пловдив).

Цар Калоян поема управлението на Второто българско царство след гибелта на своите братя Асен и Петър през 1197 г. Още през следващата година Калоян предприема бойни действия срещу Византия, като превзема крепостта Констанция. Две години по-късно българските войски, водени от Калоян превземат крепостта Варна. България получава излаз на Черно море и си връща Родопската област и Македония. В резултат на умела дипломация Калоян сключва уния с главата на Римокатолическата църква папа Инокентий Трети и архиепископ Василий е провъзгласен за български патриарх, а Калоян е провъзгласен за крал. В резултат на десетгодишното управление на цар Калоян /1197 – 1207/ са постигнати успехи, които са равни на цяла епоха от развитието на средновековната българска държава.

Две години след триумфa над кръстоносците през 1205 г., цар Калоян пада убит след заговор при похода си към Солун.

Нека си припомним уроците по родолюбие, които не сме прочели или сме забравили да предадем на децата си. За да остане България и след нас.