en ru
image image

Румен Георгиев коментира вноските в Гаранционния фонд пред БНР

Garancionen fond

Отчислените средства от задължителните застраховки трябва да се ограничат

В програма „Хоризонт“ на БНР, изпълнителният директор на ЗАД „Армеец“, Румен Георгиев коментира приетите на първо четене в парламента промени в Кодекса за застраховането, според които Гаранционният фонд получава правото да определя размера на обезщетението при пътни травми. Румен Георгиев смята, че това е нередно, тъй като единствената функция на Гаранционния фонд е да изплаща за събития на нередовни водачи, регламентирано по закон. Освен това, фондът има предостатъчно натрупани резерви и дори вноските в него трябва да се намалят, защото никой досега не е показал по какъв начин се разходват тези пари, освен че изгубиха в КТБ огромни суми на депозит, коментира Георгиев.

Според него застрахователите имат различни позиции по темата, но общо взето са на мнение, че вноските в Гаранционния фонд не трябва да се увеличават, а трябва да намалеят, което на практика означава, че никакви нови функции не би трябвало да се влагат, допълва още Георгиев.

Сумите, събрани във фонда, са отчисления от всички сключени задължителни автозастраховки в страната и служат като обезщетение на щети, причинени от незастраховани автомобили. 8,50 лева от всяка сключена застраховка „Гражданска отговорност" отиват във фонда за покриване на щетите на незастрахованите водачи.