en ru
image image

София Антонова – директор Рисково застраховане пред News 7

1

Застраховка срещу грип в училищата

При злополука, детето получава обезщетение и се поемат медицинските разходи.

Масово в училищата се предлага застраховка срещу грип, шарка и злополуки. За нея се плаща минимум по два лева на ученик.

Д-р Диана Петкова е лекар в столичното 31-во училище. Учениците идват при нея с най-различни оплаквания като на ден над 35 деца посещават кабинета й.

Заради големия риск от счупване на крайник, грип или шарка, застрахователи предлагат защита на децата. Цената на застраховката започва от 2 лева и се увеличава с възрастта на детето и застрахователната сума. Условието е да се събере група от ученици.

„Застраховката се сключва на минималната застрахователна сума от 1000 лева. При една счупена ръка или лечение от 20 дни обезщетението, което ще се получи, е 30 лева, плюс медицински разноски, до 100 лева човек може да получи около – 130, 150 лева, при една такава злополука“, разяснява застрахователят София Антонова.

Преди години директорът на 31-во училище Надежда Николчева прави застраховка на всички ученици и повече никога не повтаря. Причината е затруднения със събирането на парите от родителите и след това на документите при болест или злополука.

Хубаво е децата да се застраховат, но нека това да е грижа на семейството, смята училищният лекар. Тогава обаче и цената на полицата се вдига. Затова вариантът с училището като посредник е по-предпочитан. От бранша отчитат, че всяка година интересът към застраховките на ученици се увеличава. Във водещите компании на пазара – с 15-20%.

Целия репортаж може да видите тук.

Репортер: Гергана Маринова