en ru
image image

Стотици аплодираха новата документална поредица „Средновековна слава“

снимка

Филмите от образователните проекти на ЗАД „Армеец“ и „Българска история“ влизат в електронните учебници

При огромен интерес и на фона на аплодисментите на над 200 гости беше представена третата анимационно-документална поредица на ЗАД „Армеец“ и сдружение „Българска история“ – „Средновековна слава“. Премиерата на изключително амбициозния проект, който за пръв път ще разкаже във филми за 10 от най-бляскавите и придобили статут на легендарни победи от българското средновековие, се проведе снощи в Националния археологически музей. По време на нея Марио Мишев и Иван Кънчев от „Българска история“ представиха подробности за новия видеопроект. Бяха излъчени два късометражни филма от новата поредица, посветени на внушителните битки при Върбишкия проход, когато византийският император Никифор 1 намира смъртта си и на българската победа над рицарите от IV Кръстоносен поход край Одрин през 1205 г. „Ако преди 7 години, когато започнах да се занимавам с българска история, някой ми беше казал, че днес ще съм тук пред вас, за да представя тази страхотна поредица, никога нямаше да повярвам“, обърна се към гостите режисьорът на поредицата Мартин Стаматов. Той обясни, че идеята за създаването на „Средновековна слава“ се е появила спонтанно и безспорно е била много амбициозна, защото такъв видеопроект не е осъществяван в България досега. „Когато споделихме с партньорите ни от ЗАД „Армеец“ идеята, те веднага се съгласиха да ни помогнат. И ето ни днес“, каза още той.

„Новият видеопроект „Средновековна слава“ е поредната ни стъпка към това да покажем на учениците, че родното минало е интересно, и да помогнем на преподавателите да разнообразят часовете си по история. След като предишните две поредици пожънаха страхотен успех и бяха гледани над 3 милиона пъти в социалните мрежи, сега поглеждаме към един нов период – Средновековието“, каза от сцената и изпълнителният директор на ЗАД „Армеец“ Константин Велев. 

Той обяви и един от най-големите успехи на образователната инициатива. От декември анимационно-документалните видеа от поредиците „Българско военно чудо“, „Нашите пълководци“, както и от премиерната „Средновековна слава“, влизат в електронните учебници по история на издателство „Просвета“. Така повече от 300 000 ученици в страната ще имат възможност да се подготвят за часовете си, използвайки видеоразказите.

“Само след броени седмици видеата ще са налични в електронните ни учебници както по история, така и по други дисциплини. Искам да изкажа поклон пред  младия колектив на „Българска история“, които извършиха такава огромна просветителска дейност, и пред ЗАД „Армеец“, без които този проект нямаше да бъде възможен“, заяви и Никола Кицевски - директор на най-старото и известно у нас издателство „Просвета“, което само след няколко месеца ще отбележи 75-тата си годишнина.

И тази година екипът на „Българска история“ ще проведе серия от открити уроци в десетки училища в страната, по време на които ще представи и филмите от поредицата. Видеата може да проследите в социалните мрежи на ЗАД „Армеец“ и „Българска история“, където ще бъдат публикувани всеки вторник, както и в ефира на Bulgaria ON AIR. Епизодите ще се излъчват премиерно в предаването „Операция История“ всяка неделя от 16,30 часа.

Галерия - 9 Снимки