en ru
image image

Страхотна победа за Мартин Чой на Хунгароринг

Мартин Чой на Хунгароринг

Топпилотът печели европейския шампионат през 2011г. на легендарната писта

Мартин Чой с BMW спечели драматична победа в европейския шампионат по мотоциклетизъм „Алпе Адрия“ в клас „Суперщок“ 1000 в Унгария. В другото състезание от 6-ия кръг звездата на GLOBUL Racing Team завърши на второ място.

На легендарната писта за Формула 1 – „Хунгароринг“, Чой триумфира, като изпревари с 0,2 сек шампиона от миналата година Михал Фила от Чехия, също с BMW. Двамата водиха епична битка от старта до финала, като си размениха водачеството над 10 пъти.

Това е една от най-хубавите победи в кариерата ми, заяви Чой след награждаването. – След карирания флаг, почти през цялата обиколка крещях от радост. Дори не помня как съм се прибрал до питлейна. Много съм щастлив, защото през този сезон в европейския шампионат дълго време търсех победата, а тя ми се изплъзваше. Във всяко състезание все се случваше нещо дребно, което, въпреки че се качвах на подиума, не ми даваше възможност да стигна до първото място. В събота също стана така. Този път се беше откачила лулата на едната свещ и моторът леко прекъсваше – точно толкова, колкото да ме изпрати на второто стъпало. Завърших след Фила, но това утрои амбицията ми да спечеля другото състезание от кръга на една от любимите ми писти. Бях много настървен, чак плашещо. Затова на следващия ден толкова бурно се радвах на победата, а на стълбичката чехът ми стисна ръката и каза: „Чой, ти си камикадзе“.

Пистата Хунгароринг е специална за Мартин – при дебюта си на европейския шампионат през 2011г., той побеждава именно там.

От Будапеща Чой и екипът му пътуват за Ошерслебен (Германия), където този уикенд българският топпилот ще кара за „Сузуки” в III кръг от световния шампионат в клас SST 1000.