en ru
image image

ЗАД „Армеец“ награди най-добрия випускник на Националния военен университет

Sava_2021

За трета поредна година застрахователно акционерно дружество „Армеец“  имаше удоволствието да връчи патриотичната награда „Сава Муткуров“ на най-добрия випускник от Националния военен университет „Васил Левски“. Това се случи на 24 юли по време на специална церемония във Велико Търново.

Тази година наградата спечели лейтенант Христо Генджов. Той получи бюст на първия български генерал Сава Муткуров, грамота и парична награда от 1 000 лева, учредена от ЗАД „Армеец“. Младият офицер сподели, че един от любимите му моменти от българската военна история е свързан именно с генерал Муткуров и приема с гордост и чест наградата. Лейтенант Генджов разказа още, че той е първият военен в семейството му и е щастлив с избора си.

Наградата „Сава Муткуров“ е учредена от инициативния комитет „Сава Муткуров”, като през 2019 година беше връчена за трети път. Ген. Сава Муткуров, на чието име е наградата, освен първият български генерал в Следосвобожденска България е и регент и министър на войната, радетел и защитник на Съединението на България. Участник в Сръбско-българската война. Ген. Сава Муткуров е основоположник на новата българска армия.

Включването на ЗАД „Армеец“ в инициативата чрез осигуряването на парична награда на най-добрия випускник в продължение на 3 години е част от каузата на застрахователното дружество да подкрепя и инвестира в развитие на патриотичния дух и запазване на спомена за великата история на страната ни.