bg en

„Нашите пълководци“ оживяха пред над 300 души във Военния клуб в София

nashite palkovodci

На официална премиера във Военния клуб в четвъртък авторите от „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ представиха новия образователен проект, с който да провокират интерес към изучаване на родното минало

 

Пред пълна зала и над 300 души „оживяха“ някои от най-големите български герои на Следосвобожденска България. Два от филмите от новата документална поредица „Нашите пълководци“ на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ бяха представени на официалната премиера на образователния проект снощи в голямата концертна зала на Централния военен клуб в София. Десетки учители, ученици и любители на историята, посетиха премиерата и гледаха два от филмите от поредицата, посветени на българския революционер и офицер Олимпий Панов, който се включва в Руско-турската освободителна война като опълченец, и на един от героите от Първата световна война – Стефан Тошев.

„Нашите пълководци“ включва 10 късометражни документални филма, посветени на забравените български пълководци – великите българи, участвали в петте войни от периода 1885-1945 г.  Освен Олимпий Панов и Стефан Тошев, поредицата представя още военните постижения на Георги Вазов, Стилиян Ковачев, Данаил Николаев, Георги Тодоров, Димитър Добрев, Георги Радков, Владимир Стойчев и Георги Векилски.

„Избрахме и по-известни личности, и по-малко познати, тъй като искахме да съхраним образователния характер на поредицата. В „Нашите пълководци“ ще видите личности - някои от тях много противоречиви, както времето, в което са живяли. Ще видите политически опоненти – и в онова време е имало деление на фили и на фоби. Но ги е обединявала любовта към отечеството, подвига, героизма. Иска ни се това да е поуката от цялата поредица за съвременното ни общество – всички сме различни, но в крайна сметка не това е важно. Важно е какво оставяваме след себе си на страната, в която живеем. Всички личности в „Нашите пълководци“ са оставили след себе си спомен за един подвиг, който вдъхновява и днес и заради който сме тук“, бяха думите на Константин Велев – Изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“.

 „Поредицата е естествено продължение на първия ни проект с колегите от ЗАД „Армеец“ – „Българско военно чудо“. Докато с Марио представяхме филмите и най-големите постижения  на армията ни из цялата страна миналата година, много ученици ни питаха кои са имената на тези главнокомандващи и искаха да научат повече за тях. И всъщност затова решихме сега да се фокусираме не върху събитията, а личностите. Защото в крайна сметка събитията сами по себе си са нищо без хората, които стоят за тях“, заяви от сцената Иван Кънчев от „Българска история“.

 „Новата поредица събира личности с различни професии, характери, различни политически пристрастия, които са част от едно общество – обществото на Следосвобожденска България. И тогава хората са имали различия помежду си и проблеми, дори повече от нас днес, но са имали и обща цел да правят добро за страната си. Затова може би е добре понякога да правим съпоставка между онова време и днес, да се усмихваме и да правим неща, които ще ни помогнат да живеем по-добре в нашата страна“, категоричен бе Мартин Стаматов от „Българска история“, който е и режисьор на проекта.

И тази година образователният проект, чиято цел е да провокира по-голям интерес към историята сред учениците, ще обиколи цяла България. От „Българска история“ ще проведат открити уроци с филмите от „Нашите пълководци“ в десетки училища из цялата страна. Още в средата на ноември те поемат към Лясковец, Велико Търново, Търговище и Плевен, където ще бъдат раздадени дискове с поредицата безвъзмездно за образователни цели, за да могат учителите да разнообразяват и „оцветяват“ часовете си по история.

Филмите от „Нашите пълководци“ ще бъдат достъпни за всички и онлайн. Всеки вторник авторите от „Българска история“ ще публикуват по един филм от поредицата в социалните мрежи (всеки вторник във Facebook и всеки четвъртък в Youtube), като епизодите могат да се гледат безплатно и в каналите на ЗАД „Армеец“. Филмите ще направят своята премиера и в българския телевизионен ефир на 11 ноември, от 16.30 часа, в предаването „Операция:История“ по Bulgaria ON AIR. Всяка неделя „Операция: История“ ще излъчва по един филм от „Нашите пълководци“.

 

Галерея - 8 Фото